Tips om je woningwaarde middels klussen te beïnvloeden

Het is heel gebruikelijk, dat er voorafgaand aan de verkoop van een woning een bouwkundig rapport wordt opgesteld. In zo’n bouwkundig rapport wordt meer informatie gegeven over de gebreken binnen een woning, de renovatieklussen die door een volgende bewoner zouden moeten worden uitgevoerd om de woning netjes te maken, enzovoorts. Zo’n bouwkundig rapport kan vanzelfsprekend van invloed zijn op de waarde van een woning. Des te meer gebreken hierbij naar voren komen, des te lager zal de waarde van de woning vaak ook zijn. Het betekent immers, dat een koper nog veel in de woning moet investeren om deze te herstellen. Wil je meer weten over een bouwkundig rapport? Op deze website vind je hier meer informatie over.

 

Zelf aan de slag met renovatieklussen

Voordat je een bouwkundig rapport van je woning op laat stellen, kun je zelf aan de slag gaan met renovatiewerkzaamheden. Door bijvoorbeeld een vochtplek te herstellen, een oud behang te vervangen en houtrot weg te werken, kun je een deel van de gebreken vooraf oplossen. Dergelijke klussen zijn relatief eenvoudig zelf uit te voeren! In het bijzonder wanneer je hierbij gebruik maakt van een online instructievideo. Bij deze video’s wordt stapsgewijs toegelicht, hoe bepaalde klussen kunnen worden uitgevoerd.

klus specialist

Ben jij handig?

Hulp van een specialist inschakelen

Naast de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, kun je ook een aannemersbedrijf inschakelen om grote renovatieklussen uit te voeren. Hierbij dien je voor jezelf na te gaan, wat de invloed van bepaalde gebreken op de waarde van een woning is. Als het effect groot is, kan het zinvol zijn om hier een gespecialiseerde partij voor in te schakelen. De kosten voor zo’n bedrijf wegen in dat geval niet op tegen de verlaging van je woningwaarde. Kies voor een aannemersbedrijf of een gespecialiseerdere partij, zoals een elektricien of loodgieter.

 

Woningwaarde laten stijgen met een betere isolatie

Los van het bouwkundige rapport, kun je ook voor een verbetering van de isolatie in huis kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de bestaande ruiten in huis, het plaatsen van een extra laag met isolatiemateriaal onder je dakbedekking, enzovoorts. Of wat te denken van zonnepanelen? In de afgelopen jaren hebben zonnepanelen sterk aan populariteit gewonnen. Mede doordat het aanbod aan zonnepanelen toegenomen is en de prijs hiervan gedaald. Zo is het gebruik van zonnepanelen voor een veel grotere groep consumenten toegankelijk geworden. Heb jij al eens gedacht aan het gebruik van zonnepanelen?

 

Advies om optimaal gebruik te kunnen maken van je woningruimte

Wanneer je te maken krijgt met lichamelijke beperkingen, waarvan ouderdom een veel gehoorde oorzaak is, wil je wellicht naar een gelijkvloerse woning. Momenteel is het aanbod op de woningmarkt dermate krap, dat het erg lastig kan zijn om een geschikte en vooral betaalbare woning te vinden voor senioren. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee je een bestaande woning geschikt kunt maken voor senioren of andere mensen met lichamelijke beperkingen. Hierbij wil je optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare woningruimte, waar ook de eerste etage en bijvoorbeeld een zolder onderdeel van zijn. Lees snel verder, om te zien wat er aan je eigen woning veranderd kan worden.

 

Een traplift in je woning laten maken

Wordt het steeds lastiger om met de trap omhoog te komen? In dat geval kan het laten plaatsen van een traplift de overweging waard zijn. Een traplift kan zo gevormd worden, dat deze naadloos aansluit op de vorm van de trap in huis. Zelfs wanneer de trap een hoek van 90 graden moet maken, of wanneer er een plateau in het midden van de trap zit. Dit is vaak het geval bij trappen met een hoek van 90 graden. Met een traplift kun je op een stoeltje gaan zitten om op de eerste etage of zolder van je woning te komen. Zo kun je deze ruimte blijven gebruiken! Meer informatie over de werking en prijs van trapliften vind je op de website van een leverancier hiervan.

traplift plaatsen

Heb jij een traplift nodig?

Deel bij je woning aan laten bouwen

Naast de mogelijkheid om een traplift in huis te plaatsen, kun je ook overwegen om je woning uit te breiden. Ruil bijvoorbeeld een deel van je tuin in, voor extra woningruimte in de woon- of eetkamer van je huis. Naarmate je ouder wordt zal, het steeds lastiger worden om de tuin te onderhouden. Hierdoor kan het zelfs prettig zijn, als deze wat kleiner wordt! Een aannemersbedrijf kan je helpen bij het maken van plannen voor een uitbreiding van je woning. Tot de uitbouw is het raadzaam om een hoveniersbedrijf in te schakelen voor het onderhouden van de tuin.

 

Haal afstapjes in huis zo goed mogelijk weg

In veel woningen bevinden zich afstapjes of kleine drempels. Schakel een timmerman in, om deze obstakels weg te werken. Zo voorkom je, dat je straks met een rollator niet meer in ruimtes kunt komen. Je zou als gevolg daarvan, niet optimaal gebruik kunnen maken van de ruimte in huis!

 

Cilinder sloten voorzien in betaalbare deur beveiliging

Cilinder sloten zijn een betaalbare oplossing voor verschillende commerciële doeleinden. De installatie is niet zo arbeidsintensief als het installeren van een insteekslot. Daarnaast zijn de sloten makkelijker opnieuw te programmeren of te veranderen wanneer het nodig is, meestal zelfs zonder de slotenmaker te bellen. Commerciële cilinder sloten zijn in verschillende afwerkingen beschikbaar, en ook in standaard, middel, en zware constructie.

Constructie en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste overwegingen wanneer je een cilinder slot kiest. Schlage en Falcon zijn twee van de bekendste herstellers. Consumeren kunnen altijd vertrouwen dat ze de beste kwaliteit sloten krijgen wanneer ze één van deze twee merken kopen. Het was Walter Schlage die het cilinder slot uitvond in 1909 bijvoorbeeld.

Zoek naar de volgende specificaties wanneer je op zoek bent naar cilinder sloten:

 • ANSI en/of BHMA certificaten
 • Op de UL lijst
 • 5-pin of 6-pin tuimelaars
 • Verborgen bevestigingsschroeven
 • Opties voor elektrische openen en op slot doen

Sloten van goede kwaliteit zijn getest om een lange tijd mee te gaan. De Schlage D-serie en de Falcon T-serie bijvoorbeeld voldoen aan of overtreffen zelfs de eisen voor ANSI Graad 1 800,000 cycli. Deze sloten zijn ook gemaakt van koper of koud gevormde staal, en behandelt zodat ze corrosie weerstaan. Zware stalen veren in het mechanisme dragen bij aan de bestendigheid van de sloten.

De verschillende constructie specificaties voldoen aan verschillende commerciële bouweisen. Standaard commerciële sloten zijn geschikt voor zwaar woon gebruik of licht tot middelmatig commercieel gebruik, zoals bijvoorbeeld interne kantoor deuren.
Middel sloten zijn ontworpen voor gebruik in externe commerciële doeleinden die geen rigoureuze veiligheid nodig hebben, of interne deuren voor medische ruimtes, hotels, winkels, openbare faciliteiten, kerken en appartementen. Zware cilinder sloten zorgen voor veiligheid in interne en externe doeleinden zoals industriële faciliteiten, scholen, ziekenhuizen, kantoren, grote winkels, overheidsinstanties en fabrieken.

Cilinder sloten zijn meestal in beschikbaar met klinken of knoppen. Klinken moeten voldoen aan de ADA eisen. Andere opties zijn een special afwerking zodat gebruikers op gevoel kunnen identificeren dat de deur naar een ruimte met gevaarlijke stoffen leidt. De beste sloten hebben een functie die ervoor zorgt dat de externe klink of knop vrij kan bewegen, zelfs wanneer de deur op slot is; dit helpt voorkomen dat inbrekers het slot kapotmaken. Wanneer sloten voor branddeuren worden aangeschaft, zorg er dan voor dat het slot beoordeeld is voor het gebruik op een branddeur.

Voor commerciële installaties is het aan te raden om altijd cilinder sloten van bekende bedrijven zoals Schlage en Falcon te kopen. De lichte sloten die in kluscentra aangeboden worden zullen niet de veiligheid en bestendigheid bieden voor commerciële doeleinden.

Van het redactie van  Slotenmaker.mobi: een slotenmaker met 24 uurs nooddienst  .

Herfsttrends tuinmeubelen 2018

Er is een nieuw seizoen aangebroken en dus is het tijd voor een korte vogelvlucht door de nieuwe tuinmeubelen herfsttrends van 2018 heen. We hebben het kort over de kleuren die deze herfst veel gezien gaan worden en een aantal handige tips over het onderhouden van je tuinmeubelen in het najaar. Ben je er klaar voor? Daar gaan we.

Rood

De kleur die je veel gaat zien deze herfst is rood. Dan kan je denken aan een aantal rode tinten of accessoires, maar je kunt ook kiezen voor een geheel rood tuinset. Naast rood zul je ook veel bruintinten tegenkomen in de nieuwe herfstcollectie. Dit sluit goed aan bij de hout trend van afgelopen zomer. Kies bijvoorbeeld voor een houten tuinset met daarbij een aantal roodtinten.

Less is more

Een trend die vaak terugkomt is de ‘less is more’. Ofwel: maak je tuin niet te druk met allerlei tierelantijnen, maar kies juist voor een rustige en eenvoudige stijl. Met opvallende kleuren kun je wat spelen, waardoor het toch wat spontaner oogt en wat meer karakter uitstraalt. Denk bijvoorbeeld aan kussentjes met een apart patroon of opvallende plantenbakken.

Onderhouden in het najaar

Als je de tuin hebt voorzien van de nieuwe herfsttrends, wil je natuurlijk wel dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. In het najaar zul je de tuin op een andere manier moeten onderhouden dan in het voorjaar. Je hebt bijvoorbeeld veel minder werk aan de tuin wat betreft planten en bloemen. Echter kan je wel het onkruid weghalen en de planten zo nu en dan water geven. Zorg er daarnaast voor dat je de tuinmeubelen en het tuinset beschermt met daar speciaal voor gemaakte beschermhoezen.

Lassen, hoe gaat dit in zijn werking?

Lassen is niks anders dan twee materialen aan elkaar verbinden doormiddel van warmte en een bepaalde druk. Het wordt eigenlijk altijd toegepast bij werktuigbouw en metaalbewerking. In dit artikel ga ik de werking van lassen uitleggen, wat vertellen over wat er nodig bij lassen en daarnaast ook nog wat over de verschillende processen er zijn.

Verschillende lasprocessen die er zijn

Om te beginnen is er het TIG lassen. Dit is een proces wat met de hand wordt uitgevoerd. Het is een proces waar enige ervaring wel voor vereist is. Met dit soort lassen is de mogelijkheid tot een erg hoge kwaliteit van lassen. Het wordt vooral gebruikt bij rvs en aluminium.

De tweede manier van lassen is het MIG/MAG-lasproces. Het zijn wel twee verschillende soorten maar lijken enorm veel op elkaar. Het verschil tussen de twee processen is alleen het gebruikte gas. Dit proces wordt ook vaak gebruikt bij rvs en aluminium en kan ook goed geautomatiseerd worden. Dat is voor bedrijven een erg groot voordeel natuurlijk!

De volgende is poederlassen. Het is een proces wat erg snel is, makkelijk en ook productief. Het is goed te automatiseren en ook nog is heel veilig. Het enige nadeel is dat er maar een bepaald aantal houdingen beschikbaar omdat anders het poeder niet blijft liggen en dan wordt het niet veilig.

De laatste is BMBE lassen. Het is minder rendabel dan MAG lassen. Het is niet te automatiseren en het wordt ook wel booglassen, beklede elektrode of elektrisch lassen genoemd.

lassen

Weet jij hoe lassen in zijn werk gaat?

Hoe gaat lassen in zijn werking?

Het lassen gaat als volgt, de twee materialen moeten op elkaar worden gelast met warmte. De warmte komt door verbranding van gassen. Er komt dan een lasdraad tussen om de twee componenten aan elkaar vast te maken. Dit zorgt dan voor een erg krachtige constructie.

Er zijn veel verschillende posities bij het lassen. De namen zijn bijvoorbeeld PD, PG, PC, PE, PH, PJ, PK, H-L045 en J-L045. Dit heeft te maken met de manier hoe u gaat lassen. Zo kunt u de hoeklas op verschillende manieren houden en de V-las op verschillende manier toepassen. Bekijk per project of object wat u gaat lassen welke manier het beste resultaat zal hebben.

Als bedrijf raad ik u het ten zeerste aan om een certificaat te halen waardoor u gecertificeerd kunt lassen. Dit geeft u natuurlijk wat meer geloofwaardigheid en het kan ook een goed argument zijn om juist het lassen bij u uit te besteden. U moet personeel en materiaal hebben wat gecertificeerd is maar ook materiaal wat navolgbaar is.

Bekijk alle mogelijkheden bij ons op de website. Bij eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u ook natuurlijk altijd even contact opnemen. Wij zullen dan samen op zoek gaan naar het passende antwoord voor u!

Hinder van badkamer lekkage

Hinder van een badkamer lekkage komt regelmatig voor. Een badkamer heeft een concentratie van koud en warm water leidingen en is soms ook de plaats waar de wasmachine staat. De meeste leidingen zijn onzichtbaar weggewerkt in de muren of onder de grond. Een lekkage van de badkamer zal vooral plaatsvinden bij de zichtbare delen waardoor een reparatie snel kan plaatsvinden. Zit de oorzaak van de lekkage bij de onzichtbare delen dan stijgen de kosten door detectie en reparatie.

Oorzaken van lekkage op een zichtbare plaats

Lekkage op zichtbare plaatsen zal zichtbaar zijn door onverklaarbare waterafzetting op de muren of vloer. Door de volgende oorzaken na te lopen is snel te controleren wat de oorzaak kan zijn van de lekkage. Door de oorzaak weg te nemen zal de lekkage verdwijnen.

 • Is er sprake van een lekkende O-ring. Een goede O-ring in de koppelstukken zorgen ervoor dat er geen lekkage zal ontstaan op deze plaats.
 • Is het kit langs de rozetten van de kranen goed gekit.
 • Is het voegwerk van de wand- en vloertegels in goede staat.
 • Is de kitnaad tussen de muur en de vloer in goede staat.
 • Is de kitnaad van de douche, douchebak of bad in goede staat.
 • Is de kitnaad rond de afvoerput in goede staat.
 • Is de aan- en afvoer van de wasmachine in goede staat en lekt de wasmachine niet.

Lekkage op en niet zichtbare plaats detecteren

Op het moment dat een lekkage op een niet zichtbare plaats wordt opgemerkt is er vaak al sprake van een langdurige lekkage. Het valt vaak pas op als er sprake is van optrekkend vocht of loslatende tegels. Een snelle manier om een lekkage te ontdekken is het bijhouden van de watermeterstand. Als de watermeter gedurende een nacht stijgt, of als het wieltje van de watermeter blijft draaien op momenten dat er geen water in huis gevraagd wordt, dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Vooral oude leidingen met gesoldeerde koppelingen zijn gevoelig voor lekkage. Moderne leidingen van kunststof zijn veel minder gevoelig voor lekkage.

Hoe te handelen bij ernstige lekkage

De lekkage stopt door de hoofdaansluiting van het water te sluiten. Wanneer de woning over meerdere punten beschikt om en deel van de leiding af te sluiten is het mogelijk om de lekkage in een specifiek deel van de woning te plaatsen. Een lekkage detectiebedrijf zal met specialistische apparatuur de plaats van de lekkage kunnen ontdekken en een schaderapport opstellen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie: Een investering met vele voordelen

Het isoleren van je vloer levert je meerdere, interessante voordelen op. Vloerisolatie kan zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande gebouwen worden toegepast. Vaak kan deze aanpassing al in een dag worden doorgevoerd en hoeft niet je hele woning verbouwd te worden. Al lijkt het laten isoleren van je vloer op het eerste gezicht misschien een flinke financiële uitgave, de kosten verdien je in de loop der jaren weer terug. Ook is vloerisolatie doorgaans onderhoudsarm en hoef je slechts 6% btw te betalen over de arbeidskosten van het aanleggen in plaats van het gebruikelijke tarief van 21% btw. Welke voordelen brengt een geïsoleerde vloer met zich mee?

Je bespaart geld én je spaart ons milieu

Wanneer je een goed geïsoleerde vloer in je huis hebt, dan kan de warmte vanuit je woning niet afstralen naar je kelder of de kruipruimte onder je woning. Dit houdt dus in dat je veel minder hoeft te stoken om dezelfde temperatuur in je woning te behouden. Dit zie je jaarlijks duidelijk terug op je energieafrekening. Doordat je minder stookt, wordt de uitstoot van koolstofdioxide ook verminderd. Je bent door isolatiemaatregelen te treffen dus niet alleen goed bezig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Vloerisolatie

Vloerisolatie kan vele voordelen bieden

Comfortabeler wonen met vloerisolatie

De temperatuur in de woning zal een stuk aangenamer zijn. Je kunt, al dan niet in combinatie met vloerverwarming, heerlijk op je blote voeten door je huis lopen. Je hebt geen last meer van een koude tochtstroom die over de vloer trekt. Niet alleen zal je huis warmer zijn gedurende de wintermaanden, ook in de zomermaanden heb je profijt van deze investering. Je huis zal koeler aanvoelen dan een huis zonder isolatie. Je doet hier dus gedurende het gehele jaar je voordeel mee.

Een geïsoleerd huis is beter voor de gezondheid

Naast het kosten- en milieubesparende aspect en je woongenot, levert het isoleren van je vloer ook nog eens gezondheidsvoordelen op. Doordat isolatie eveneens een positief effect heeft op de luchtvochtigheid in huis, heb je minder kans op ongedierte als huisstofmijten. Ook krijgen schadelijke schimmels minder kans, omdat optrekkend vocht vanuit de kelder of kruipruimte niet door de vloer kan dringen. Deze schimmels hebben juist een vochtige omgeving nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen en ontwikkelen. Ook mensen met reumatische klachten hebben baat bij een lagere luchtvochtigheid.

Isolatie zorgt voor een hogere woningwaarde

Een goede isolatie, waar vloerisolatie een onderdeel van uitmaakt, doet de waarde van je woning stijgen. Vanaf 2008 is het verplicht om het energielabel van je huis overhandigen, wanneer je je woning wilt verkopen. Het energielabel geeft aan hoe zuinig de woning is in vergelijking met andere, soortgelijke woningen. Hoe beter je huis geïsoleerd is, des te zuiniger het is. En hoe zuiniger het huis, hoe hoger de woningwaarde. Andere mogelijke investeringen om je huis zuinig en duurzaam te maken zijn het investeren in zonnepanelen en het laten plaatsen van hoogrendementsglas. Zo heb je niet alleen gedurende de periode dat je jouw huis zelf bewoont voordeel bij dergelijke investeringen, maar ook wanneer je besluit je woning te verkopen.

Wat zijn opdekdeuren met glas?

Opdekdeuren zijn deuren die worden afgehangen met paumelles en vallen hiermee gedeeltelijk in het kozijn. Paumelles zijn heel speciale scharnieren die men aan het kozijn bevestigd. Bij aankoop en plaatsing van opdekdeuren is het heel belangrijk om de draairichting op te geven bij aankoop. Want nadien is dit niet meer te wijzigen als u eenmaal de juiste draairichting heeft meegegeven. Opdekdeuren met glas zijn deuren waardoor je kan kijken afhankelijk welk soort glas natuurlijk. Er zijn hier ook verschillende varianten aanwezig in het soort glas dat je wenst.

Wat is het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur?

Alle binnendeuren kunnen normaal besteld worden in twee varianten namelijk in een opdekdeur of een stompe deur. Het grote verschil is dat de stompe deur met scharnieren wordt geplaatst. Bij een stompe deur is het niet nodig om de draairichting door te geven. Buitendeuren zijn meestal in een stompe uitvoering. Meestal wordt her verschil heel duidelijk uitgelegd als je beslist om binnendeuren aan te kopen. De opdekdeuren zijn ook duurder dan de stompe uitvoering van deze binnendeur.

Soorten opdekdeuren:

Opdekdeuren kan je kiezen in diverse modellen of kleuren. Meestal kies je je opdekdeur naargelang de stijl van je woning. Zo zijn er strakke deuren die perfect in een modern interieur passen. De klassieke opdekdeuren worden ook nog regelmatig geplaatst om je woning een meer traditioneler karakter te geven.

Opdekdeuren zonder glas:

Vlakke opdekdeuren zijn de meest verkochte opdekdeuren. Er zit geen glas in, geen profiel en is gewoon geverfd in een witte lakkleur. Hier maak je best bij aankoop al de keuze of de deur in een grondverf is gezet of reeds volledig is afgelakt.

Opdekdeuren met glas:

Blank of doorkijk glas: Als je graag veel lichtinval in je huis wenst dan zijn opdekdeuren met glas waar je kan doorkijken ideaal. Met helder glas ben je natuurlijk ook een stuk van je privacy kwijt in hoeverre je dit zou nodig hebben in je eigen woonkamer.

Mat glas: Als je graag wat meer privacy wenst, dan kies je natuurlijk voor mat glas. Door deze opdekdeur met mat glas kan je enkel de schaduw waarnemen als er iemand aan de andere kant van de deur staat.

Deze twee verschillende opdekdeuren met glas zijn de meest voorkomende. Je kan ook altijd wel naar iets specialer gaan zoals figuurglas. Er bestaan ook opdekdeuren met gekleurd glas wat ineens meer kleur aan je interieur brengt.

Een duurzame woning

De discussie over klimaatverandering houdt de gemoederen momenteel behoorlijk bezig. Het besef dat wij niet meer ongecontroleerd en onbeperkt fossiele brandstoffen kunnen gebruiken begint langzaamaan door te dringen. Ook overheden spelen hierop in. In Nederland is het gebruik van gas voor nieuwbouwwoningen binnenkort verboden en binnen tien jaar zal er een verbod komen op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Hierdoor brengen steeds meer automerken elektrische auto’s uit en nog vele andere merken op allerlei vlak zijn bezig om zo duurzaam mogelijk producten op de markt te brengen. Het is heel mooi dat de maatschappij wakker wordt en nieuwe en duurzame middelen gebruikt, maar als individu kun je er natuurlijk ook wat aan doen. Uiteindelijk moet het in het klein beginnen. Zo kan je bijvoorbeeld je woning zo duurzaam mogelijk proberen te maken, zodat je niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk bezig bent, maar in veel gevallen ook nog geld kunt besparen.

Isolatie

Het belangrijkste om je woning duurzaam te maken is de isolatie. Met een goede isolatie en ook ventilatie, kan je bij koud weer de warmte in je huis bewaren en bij warm weer de hitte uit je woning verdrijven. Tevens kan je met een goede isolatie soms wel tot honderden euro’s per jaar besparen. Bekijk eerst of de muren, de vloeren en je dak nog voldoen aan de isolatie eisen en laat het desnoods extra of beter isoleren. Kijk vooral ook naar je kozijnen. Als je houten kozijnen hebt, kun je die beter vervangen door kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen gaan namelijk zeker 50 jaar mee en zijn zeer duurzaam. Uiteraard moet je ook naar het gebruikte glas kijken. HR+ glas is niet meer voldoende, het moet HR++ glas zijn. Dit is een extra isolerend glas, wat tegenwoordig standaard is in de nieuwbouwwereld.

Een duurzame woning

Een duurzame woning krijgen kan al gemakkelijk

De cv ketel

Een geiser kan tegenwoordig niet meer. Dit is duur, verbruikt veel energie en er zijn ook nog gezondheidsrisico’s. Je moet dus over op een cv ketel. De oudere VR (verbeterd rendement) ketels voldoen ook niet meer aan de huidige eisen en zijn inmiddels verboden. Het meest zuinig en milieuvriendelijk is een hoogrendement (HR) ketel. Deze ketel zet veel meer energie om in nuttige warmte dan een VR ketel en zijn, vooral met de juiste rookgasafvoer ook veel veiliger. Let er wel op dat je niet een te grote HR ketel aanschaft, want dan is het niet meer zo voordelig. Hij moet bij de grootte van je huis passen.

Zonnepanelen

Hoewel je tegenwoordig geen subsidie meer krijgt op het plaatsen van zonnepanelen, is het nog steeds absoluut de moeite waard. De prijs daalt behoorlijk, dus des te sneller heb je je investering terugverdiend. Ga er in de regel vanuit dat je je zonnepanelen in circa 6 tot 8 jaar terug hebt verdiend. Zonnepanelen zelf kunnen wel 20 tot 25 jaar mee. Met zonnepanelen kan je dus (deels) zelfvoorzienend worden, is volledige schone energie en scheelt enorm op je energierekening.

Slimme thermostaat

Inzicht in je energieverbruik is uitermate belangrijk. Daarmee kan een slimme thermostaat helpen. Deze thermostaat geeft je alle informatie over je verbruik, zodat je tijdig instellingen kunt aanpassen. Daarnaast is hij ook nog heel handig, doordat het op afstand bestuurbaar is.

Kamer en suite

Kamers en suite is een begrip dat afkomstig is van de Engelsen. Hiermee wordt bedoeld: twee of drie kamers die aan elkaar aansluiten door middel van dubbele deuren. Dit zijn meestal schuifdeuren met grote glaspartijen. Links en rechts van de deuren zijn kasten geïnstalleerd en de deuren schuiven achter de kasten door.

Voor welke kamers is dit ideaal?

In de leefruimten wordt het principe ‘en suite’ vaak toegepast tussen de voorkamer, de middelste kamer en de achterkamer. Zo krijg je het idee dat de kamers van je woning van voor tot achter helemaal doorlopen. Ook de slaapkamer en de badkamer worden vaak verbonden door een ‘en suite’ systeem. Dit geldt vooral voor een tweede badkamer, meestal aan de ‘master bedroom’ (om het op z’n Engels te zeggen) verbonden. Zo krijg je een privé-badkamer.

Hoe kun je een kamer en suite installeren?

Bij nieuwbouw is het natuurlijk geen probleem om kamers en suite te organiseren. Je voorziet dit op het plan van je huis. De uitvoering komt dan vanzelf. Als je een oud huis wilt verbouwen en je wilt kamers en suite installeren, dan is het meestal ook wel mogelijk. Oude huizen bestonden vaak uit drie kamers: de achterste kamer (keuken), de middelste kamer (leefruimte) en de voorste kamer (de ‘zondagse’ kamer). Tussen de voorste en middelste kamer was er vaak al een dubbele deur geïnstalleerd. In sjieke huizen konden de panelen naast de deuren ook nog wel eens volledig opengevouwen worden. Zo kreeg je een groot salon voor feesten bijvoorbeeld. Tussen de voorste en middelste kamer kun je perfect, met een paar aanpassingen, een nieuwe versie van ‘en suite’ installeren. Je plaatst schuifdeuren met grote glasoppervlakken. En je voorziet kasten of rekken naast de deuren.

Kamer en suite

Een kamer en suite creëert een luxe sfeer

De achterbouw openwerken

Wil je tussen de middelste kamer en de achterste kamer een ‘en suite’, dan moet je waarschijnlijk een muur uitslaan. Toch is dit het overwegen waard. Je huis krijgt een meerwaarde als je grotere kamers hebt. Er zal een draagbalk moeten gestoken worden. En dan kun je je ‘en suite’ bouwen, idem als hierboven: schuifdeuren met glas en links en rechts van de deuren komen rekken of kasten.

Tussen slaapkamer en badkamer

Misschien heb je naast je slaapkamer wel een berghok of een lege kamer. Dit is ideaal om een badkamer en suite te maken. Het vergt natuurlijk heel wat werk om een nieuwe badkamer te installeren. Maar ook dit is echt de moeite. Je zult snel merken dat je eigen badkamer een luxe en vooral een plezier is. Heb je een heel grote slaapkamer? Dan kun je bijvoorbeeld een deel van de slaapkamer ombouwen tot een badkamer. Met een grote glazen wand tussen de twee kamers krijg je een groot ruimtegevoel.

En suite: een rijkelijke uitstraling

We mogen tot slot gerust zeggen dat kamers en suite een luxe uitstraling geven aan je huis. Het is een meerwaarde waar heel wat hedendaagse mensen tegenwoordig voor kiezen. Niet aarzelen, gewoon doen dus!