Tips voor het inrichten van een speeltuin

Een speeltuin in je wijk hebben is leuk voor de kinderen en geeft de ouders ook een leuke en veilige plek om hun kinderen buiten te laten spelen. Een goede speeltuin heeft een goede inrichting. De inrichting van een speeltuin is namelijk heel belangrijk. Dit bepaalt hoe leuk, leerzaam, maar ook hoe veilig een speeltuin is. Wil je samen met de buurtbewoners een leuke speeltuin voor de buurtkinderen ontwerpen? Lees dan dit artikel voor tips over het inrichtingen van een speeltuin. Hier bespreken we onder andere de ruimte en welke toestellen leuk zijn om in de speeltuin te zetten.

Houdt rekening met de ruimte

Uiteraard is het belangrijk als je een speeltuin wilt ontwerpen, dat je goed kijkt waar daar de ruimte voor is. Als je dan uiteindelijk een plek hebt, dan moet de ruimte daarin ook worden opgevuld. Ruimte is hier een belangrijk woord. Hoe je de ruimte indeelt bepaalt hoeveel je in de speeltuin kunt plaatsen en hoe dit dan zo veilig mogelijk blijft. Met veel ruimte kun je natuurlijk meer dan met kleine ruimte. Als je veel ruimte hebt kun je meerdere glijbanen, schommels en klimrekken neerzetten, maar ook bij kleine ruimte wil je een leuke speeltuin ontwerpen.

speeltuin

speeltuin ontwerpen

Gebruik een multifunctioneel speeltoestel bij kleine ruimte

Als je weinig ruimte hebt op de plek waar de speeltuin komt, dan kun je een multifunctioneel toestel kopen. Denk bijvoorbeeld aan een glijbaan waaronder ook met blokken kan worden gespeelt of waar aan het klimrek kan worden gespeeld. Een klimrek in combinatie met schommel kan ook een goed idee zijn. Er bestaan veel multifunctionele speeltoestellen op de markt die je ook in kleine speeltuinen makkelijk kan plaatsen. Zo bied je toch veel speelplezier in een kleine speeltuin.

Deel het in met leerzame, uitdagende en leuke toestellen

Naast de ruimte, is de invulling natuurlijk ook belangrijk. Niet alleen is het belangrijk dat de speeltoestellen en de speeltuin of schoolplein veilig zijn, ook is het belangrijk dat de toestellen leuk zijn. Ze moeten leuk zijn op om te spelen, maar natuurlijk ook kinderen uitdagen zodat ze kunnen groeien en blijven leren. Ook leerzame speeltoestellen zijn daarom handig. Ze helpen niet alleen in ontwikkeling van je kind, maar zijn ook nog leuk om op te spelen, beide voor kind en ouder.