Welke garagedeur moet je kopen?

De garage wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. Sommige mensen zetten er werkbanken neer om in het weekend lekker te kunnen hobbyen. De andere bouwt de ruimte om tot een praktijk en weer een ander gebruikt zijn garage enkel om zijn auto in te stallen.

Je begrijpt dat door de vele manieren waarop een garage kan worden gebruikt er ook verschillende garagedeuren zijn die zijn afgestemd op het gebruik van de garage. Wanneer je dus op zoek gaat naar een garagedeur, is het belangrijk om de manier waarop je de garageruimte wilt gaan gebruiken als uitgangspunt te nemen. Zo maak je de kans heel klein dat je achteraf spijt krijgt van het type deur dat je hebt aangeschaft. Laten we een bespreken welke garagedeur bij welk gebruik van de garage het beste past.

Je garage als praktijk gebruiken

Wanneer je je garage als praktijk gebruikt, is het in eerste instantie belangrijk dat de garagedeur die je gaat kiezen goed geïsoleerd is. Het is immers niet prettig werken wanneer tocht en kou de ruimte binnen komt. Daarnaast zal je waarschijnlijk aan het plafond mooie lampen bevestigen, waardoor het niet wenselijk is dat de garagedeur bij het openen onder het plafond wordt komt te hangen.

Wanneer je een praktijk hebt, is een openslaande deur daarom de beste keuze. Een dergelijke garagedeur bestaat uit twee deurbladen, waardoor je slechts een deurblad deels hoeft te openen om je praktijk in en uit te kunnen gaan en om eventueel mensen binnen te kunnen laten.

Je garage als hobbykamer gebruiken

Wanneer je de garage hoofdzakelijk wilt gaan gebruiken om je hobby in te beoefenen, dan is het (net zoals bij een praktijk) belangrijk dat de garagedeur goed geïsoleerd is. Afhankelijk van wat je met de ruimte direct onder het plafond wil doen zijn sectionaal garagedeuren, roldeuren of openslaande garagedeuren een goede keus (meer informatie over deze deuren kun je vinden op garagedeurspecialist.nl)

welke garagedeur?

Welke garagedeur je moet kopen, is afhankelijk waarvoor je hem gaat gebruiken.

De garage als autostalling gebruiken

Wanneer je de garage hoofdzakelijk gebruikt om je auto in te stallen, dan voldoet het om een ongeïsoleerde kanteldeur aan te schaffen. Dit type deur kantelt naar binnen toe open en komt vlak onder het plafond gehangen. Kanteldeuren zijn niet geïsoleerd, maar daardoor wel goedkoop in aanschaf.

Wanneer je garage aan het trottoir grenst, is een kanteldeur echter niet de beste keuze. Tijdens het openen van de deur zwenkt het deurblad immers een stukje naar buiten toe. Dat kan erg gevaarlijke situaties opleveren wanneer er tijdens het openen voetgangers passeren. Een goed alternatief is in dat geval een zijdelingse garagedeur, een sectionale deur of een roldeur (zie ook https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/).

Andere belangrijke aandachtspunten

Naast de manier waarop je de garage wilt gaan gebruiken, is het ook belangrijk om stil te staan bij een aantal andere belangrijke zaken.  Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen? Dan moet je er toch niet aan denken dat hun vingertjes tussen garagedeur onderdelen klem kunnen komen te zitten? Daarom is het belangrijk om ook op te letten op de veiligheidsmaatregelen die de diverse fabrikanten hebben genomen om de garagedeuren ook voor het gebruik door jonge kinderen veilig te maken.

Anti inbraakmaatregelen

Een ander belangrijk aspect is de inbraakveiligheid van de garagedeur. De ene garagedeur heeft simpelweg betere en meerdere sloten dan de ander. Dat hoeft niet te betekenen dat een garagedeur met beperkte anti inbraakmaatregelen geen goede keus meer zal zijn. Je kunt namelijk achteraf ook losse sloten aanbrengen waardoor de veiligheid van de deur wordt verbeterd.

Neem geen overhaaste beslissingen

Het kopen van een garagedeur blijkt in 1e instantie geen heel ingewikkelde klus. Toch, zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, komt er nog aardig wat denkwerk bij kijken voordat je een goede keuze kunt maken. Het is daarom belangrijk om je goed te oriënteren op de diverse mogelijkheden en te denken over wat je nu eigenlijk met de garage van plan bent. Neem dus rustig de tijd om tot een goed besluit te komen, een garagedeur koop je immers om er jarenlang plezier van te hebben. Dat is de tijdsinvestering dus absoluut waard!