Wat doet een stansmachine?

Een stansmachine is een grote of een kleine machine waarmee er stukken uit leer, textiel of metaal kan worden gedrukt. Wat er eigenlijk gebeurd in een stansmachine is dat het materiaal eruit wordt geslagen. Daarnaast is het ook mogelijk om de stukken die uitgeslagen moeten worden in een bepaalde vorm worden uitgeslagen. Het stukje dat uit het materiaal wordt geslagen, is het product. Daar gaat het allemaal om. Verwar stansen niet met ponsen, want het belangrijkste verschil tussen deze twee technieken is dat bij ponsen de plaat die overblijft na de verwerking het product is, en bij het stansen hetgeen wat uitgedrukt wordt het product is.

Hoe werkt stansen?

Bij stansen hoef je niet direct te denken aan grote machines waarmee materialen worden uitgeslagen. Deze variatie wordt veelvuldig gebruikt, maar ook op artistieke scholen of op de middelbare scholen bij de kunst vakken wordt er wel eens gestanst. Maar hoe werkt het nou precies? Of je nou te maken hebt met de kleine stansmachines die op school worden gebruikt of met de grote stansmachines die worden gebruikt in de industrie, het principe blijft hetzelfde. Er wordt een grote plaat of groot stuk stof neergelegd op een mal. Vervolgens wordt er met een grote stempel een vorm uitgedrukt uit het grote gedeelte. Dat wat je net hebt uitgedrukt of hebt uitgeslagen is het product waarmee kan worden gewerkt.

Reliëf aanbrengen met een stansmachine

In plaats van een stuk uit te slaan uit een grotere plaat of uit een stuk stof, is het ook mogelijk om enkel reliëf te slaan in een product. Ook hier zijn speciale stempels voor beschikbaar. Deze stempels zijn vaak gemaakt van hard staal en zijn erg nauwkeurig. Je hebt hier te maken met twee stempels die precies boven elkaar liggen. Door het materiaal tussen deze twee stempels te leggen en vervolgens de beide stempels te bedienen, kan er reliëf worden geslagen in het materiaal. De stansmachines in de industrie werken zo snel dat het mogelijk is om vele producten na elkaar te maken. Door middel van de stansmachines is het ook mogelijk om vele identieke exemplaren van een product te maken.

stansen

Wat kan je met een stansmachine?

Waarvoor worden stansmachines gebruikt?

Stansmachines worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Omdat ze zo makkelijk in gebruik zijn en daarnaast ook nauwkeurig, zijn er veel industrieën die graag gebruiken maken van deze machine. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kledingindustrie, dan zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten schoenen op de markt verkrijgbaar. Van één bepaalde soort schoen zijn er wel duizenden exemplaren gemaakt. Dit komt omdat er voor het maken van deze exemplaren steeds gebruik is gemaakt van dezelfde mal en stempels. Ditzelfde geldt voor de auto-industrie. Ook hier wordt dankbaar gebruik gemaakt van stansmachines. Hiermee worden per type auto vele exemplaren gemaakt. Ditzelfde geldt ook voor allerlei andere producten waarbij er van één soort product vele verschillende exemplaren zijn gemaakt. Met de komst van stansmachines is het steeds makkelijker geworden voor de massaproductie.

Bron: www.bouwbedrijf-zuidholland.nl