Vloerisolatie

Vloerisolatie: Een investering met vele voordelen

Het isoleren van je vloer levert je meerdere, interessante voordelen op. Vloerisolatie kan zowel in nieuwbouwwoningen als in bestaande gebouwen worden toegepast. Vaak kan deze aanpassing al in een dag worden doorgevoerd en hoeft niet je hele woning verbouwd te worden. Al lijkt het laten isoleren van je vloer op het eerste gezicht misschien een flinke financiële uitgave, de kosten verdien je in de loop der jaren weer terug. Ook is vloerisolatie doorgaans onderhoudsarm en hoef je slechts 6% btw te betalen over de arbeidskosten van het aanleggen in plaats van het gebruikelijke tarief van 21% btw. Welke voordelen brengt een geïsoleerde vloer met zich mee?

Je bespaart geld én je spaart ons milieu

Wanneer je een goed geïsoleerde vloer in je huis hebt, dan kan de warmte vanuit je woning niet afstralen naar je kelder of de kruipruimte onder je woning. Dit houdt dus in dat je veel minder hoeft te stoken om dezelfde temperatuur in je woning te behouden. Dit zie je jaarlijks duidelijk terug op je energieafrekening. Doordat je minder stookt, wordt de uitstoot van koolstofdioxide ook verminderd. Je bent door isolatiemaatregelen te treffen dus niet alleen goed bezig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Vloerisolatie

Vloerisolatie kan vele voordelen bieden

Comfortabeler wonen met vloerisolatie

De temperatuur in de woning zal een stuk aangenamer zijn. Je kunt, al dan niet in combinatie met vloerverwarming, heerlijk op je blote voeten door je huis lopen. Je hebt geen last meer van een koude tochtstroom die over de vloer trekt. Niet alleen zal je huis warmer zijn gedurende de wintermaanden, ook in de zomermaanden heb je profijt van deze investering. Je huis zal koeler aanvoelen dan een huis zonder isolatie. Je doet hier dus gedurende het gehele jaar je voordeel mee.

Een geïsoleerd huis is beter voor de gezondheid

Naast het kosten- en milieubesparende aspect en je woongenot, levert het isoleren van je vloer ook nog eens gezondheidsvoordelen op. Doordat isolatie eveneens een positief effect heeft op de luchtvochtigheid in huis, heb je minder kans op ongedierte als huisstofmijten. Ook krijgen schadelijke schimmels minder kans, omdat optrekkend vocht vanuit de kelder of kruipruimte niet door de vloer kan dringen. Deze schimmels hebben juist een vochtige omgeving nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen en ontwikkelen. Ook mensen met reumatische klachten hebben baat bij een lagere luchtvochtigheid.

Isolatie zorgt voor een hogere woningwaarde

Een goede isolatie, waar vloerisolatie een onderdeel van uitmaakt, doet de waarde van je woning stijgen. Vanaf 2008 is het verplicht om het energielabel van je huis overhandigen, wanneer je je woning wilt verkopen. Het energielabel geeft aan hoe zuinig de woning is in vergelijking met andere, soortgelijke woningen. Hoe beter je huis geïsoleerd is, des te zuiniger het is. En hoe zuiniger het huis, hoe hoger de woningwaarde. Andere mogelijke investeringen om je huis zuinig en duurzaam te maken zijn het investeren in zonnepanelen en het laten plaatsen van hoogrendementsglas. Zo heb je niet alleen gedurende de periode dat je jouw huis zelf bewoont voordeel bij dergelijke investeringen, maar ook wanneer je besluit je woning te verkopen.