Tips om verstoppingen te voorkomen

Er zijn verschillende complicaties aan loodgieterselementen te bedenken die voor grote ergernissen kunnen zorgen. Denk aan een lekkage rond leidingen, een verstopping in de afvoer, enzovoorts. Gelukkig is het zeker bij een verstopping relatief eenvoudig om deze zelf te verhelpen! In dit artikel geven we je enkele handige tips om een verstopping in je afvoer op een effectieve wijze tegen te gaan. Het vervelende aan een verstopping is dat er een nare penetrante geur vrij kan komen. Daarbij is het in het ergste geval niet langer mogelijk om nog gebruik te maken van je sanitaire voorzieningen in huis.

Tip 1: weer restafval uit je afvoer

Een verstopping is doorgaans het gevolg van restafval wat naar de bodem van de afvoer is gezakt en hier niet langer kan worden weggevoerd. De opeenhoping van restafval zal steeds groter worden, met een serieuze verstopping tot gevolg! Je voorkomt een dergelijke situatie door het restafval zo goed mogelijk uit de afvoer te weren. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zeefje in de gootsteen, een filter in het putje van je douche, enzovoorts.

verstoppingen voorkomen

Wil je verstoppingen voorkomen? Lees de tips hier.

Tip 2: ontstop de afvoer regelmatig zelf

Met een ontstopper en een ontstoppingsmiddel, allebei te koop bij een bouw- of hobbywinkel, kun je de afvoer in huis regelmatig preventief ontstoppen. Er zijn verschillende websites waarop je meer informatie over het ontstoppen van de afvoer vindt. Op deze manier ga je beginnende verstoppingen tegen.

Tip 3: een verstopping laten verhelpen

Een serieuze verstopping verhelpen is vaak niet meer mogelijk met je eigen ontstopper en ontstoppingsmiddel. In dit geval dien je de hulp van een loodgietersbedrijf in te schakelen om de afvoer onder een hoge druk te doorspuiten. Mocht het doorspuiten van de afvoer geen effect hebben, dan kan een loodgieter een klein haakje of vegertje gebruiken om het restafval uit de afvoer te verwijderen.