Serre winterklaar maken

Het is weer zover, de winter is in aantocht en het kweekseizoen loopt weer op zijn einde. Voor de winter echt intreedt, moet de serre nog winterklaar gemaakt worden. Dit wil zeggen dat je enkele taken moet verrichten zodat je volgend voorjaar weer snel aan de slag kan.

Bodem in orde brengen

Om te beginnen moet de grond in je serre een behandeling krijgen. Voor de winter verwerk je best mest in de grond en woel je nog eens door de grond. Tijdens de winter kom je er niet meer aan eens de grond klaar ligt. Door dit voor de winter te doen, wordt er door ongedierte gedurende de winter nog wat werk verzet in de aarde. De grond ligt er dan perfect bij voor het zaaien en planten de volgende lente. Het is wel belangrijk om op te merken om in de lente niet weer alles om te spitten, dit heb je immers al gedaan in de herfst.

Planten onderdak geven

Veel plantjes die nu nog in de serre staan kunnen niet tegen de kou. Ofwel zal je ze in je huis moeten zetten tijdens de winter, of je kan de serre de hele winter lang een klein beetje verwarmen zodat het er zeker nooit vriest. Ga je de serre verwarmen, let dan zeker op dat de serre geen gaten heeft, dat bespaart je een hoop verwarmingskosten.

Je serre winterklaar maken

Niet alles wat in de zomer in de serre staat kan er in de winter blijven staan. Maak je serre winterklaar voordat het gaat vriezen.

Materiaal binnen halen

Als het vriest, wil je liever niet dat je gereedschap nog in de serre staat. Gieters met water in vriezen kapot, waterslangen met water in zijn het volgende jaar niet meer te gebruiken… Zorg dus dat er geen water meer in zit of haal ze ook binnen in je huis. Heb je een kraantje in de serre? Sluit dit af voor de winter zodat je leidingen niet bevriezen.

Veel werk is het niet, maar je zal in de lente blij zijn dat je de serre winterklaar hebt gemaakt en zo veel geld en tijd kan besparen.