Rookkanalen

Om van een haardvuur optimaal te kunnen genieten is het belangrijk dat het rookkanaal goed af gestemd is op haard en omgeving. Het kiezen van een juiste rookkanaal hangt van verschillende factoren af en is daarom echt specialistenwerk. Rookgassen moeten goed worden afgevoerd. Wat voor rookkanalen daarvoor nodig zijn, hangt van de capaciteit van een kachel af, maar ook van de bouwtechnische staat van je huis. De diameter van een rookkanaal bepaalt de snelheid van rookafvoer. Is die te klein dan dooft het vuur in zijn verbranding en blijft de rook hangen. Is de diameter te groot, dan valt hij weg en gaat het toestel ook uit. Rookkanalen voor gashaarden en houthaarden spelen een grote rol voor het kiezen, maar ook ruimte, isolatie en uitmonding.

Rookkanalen moeten altijd op maat worden afgestemd

Rookkanalen moeten voldoen aan strenge wet eisen en regels. Rookkanalen dienen volledig CE-gecertificeerd zijn. Ze moeten volledig brandveilig zijn overeenkomstig NEN-EN 1856-1. Er bestaat een regelgeving voor die zeer uitgebreid is over de uitloop van rookkanalen. De eisen voor houtkachels zijn zwaarder dan bij gaskachels. Je moet rekening met buren houden en ver genoeg een rookkanaal plaatsen, zodat de buren er geen last van hebben. Voor balkons gelden er weer andere speciale regels. Het rookkanaal moet altijd in het dak gebied van de nok uitmonden. Een gashaard of een elektrische haard kan uitkomst bieden om de plaats van uitmonding vrij te kiezen. Bij een houthaard zijn bochten scherper dan 30 graden verboden. Bij een houthaard is isolatie van het rookkanaal essentieel, wat zorgt voor een gunstige invloed op brandstofgebruik. Op maat afgestemde rookkanalen zorgt voor een beter kwaliteit en effect.

Rookkanalen

Zorg er altijd voor dat de rookkanalen goed zijn aangesloten.

Ruimte voor een rookkanaal

Een houthaard heeft veel ruimte voor een rookkanaal nodig. Voor een betere kwaliteit van het rookkanaal, moet van alle brandbare materialen een bepaalde afstand bewaard worden. Dit is ongeveer 50 millimeter. Een voorbeeld: de geschiktheid van het soort houthaard bepaalt de middellijn van het kanaal. 130 tot 200 millimeter. Voor een isolatiedikte is de uitwendige diameter 205 tot 275 millimeter. Deze ruimte is nodig doordat er met een houthaard hoge temperaturen kunnen ontstaan. Als je minder ruimte hebt in huis kun je overwegen om een gashaard aan te schaffen. De ingebouwde rookafvoerkanaal en de afstand er tussen mag kleiner zijn. De kosten voor het aanleggen/ installeren van een rookkanaal door experts is voor iedereen weer anders. Factoren zoals: hoe lang het rookkanaal moet worden, welke diameter, bochten of niet in het rookkanaal, rookkanaal voor open haard of kachel, moeten de kanalen worden geplaatst door een houten of betonnen plafond spelen allemaal mee.