Licht in de aanbouw

Indien je een aanbouw aan je woning wilt gaan plaatsen, is het belangrijk dat je daarvoor de juiste maatregelen neemt. Daarvoor moet je kiezen voor een goede isolatie, verwarming, materialen en verlichting. Indien je een uitbouw hebt, moet het niet zo zijn dat je er te weinig licht hebt. Dan zou je spijt kunnen krijgen dat je een aanbouw gebouwd hebt. Geef aan de architect door wat je wensen zijn voordat hij de bouwtekening gaat maken. Indien de tekening klaar is, kun je hem laten goedkeuren door de gemeente. Bij goedkeuring kun je het werk uitbesteden aan een aannemer.

Glas

Bij gebruik van veel glas is het verstandig om dubbel of triple glas te gebruiken. Triple glas is duurder in aanschaf, maar zal veel beter isoleren dan dubbel glas waardoor de aanschafwaarde zich snel terugbetaald. Hoe hoger de isolatiewaarde is hoe meer je zal besparen op de energiekosten.

Licht in de aanbouw

Licht bij het aanbouwen van je huis is van groot belang

Verwarming

Bij een uitbouw kun je kiezen voor een vloer- en/of wandverwarming. De wandverwarming kun je aansluiten op een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV). Zo’n systeem zal niet veel energie verbruiken. Vloerverwarming geeft een betere luchtkwaliteit.
Bij een uitbouw moet vooral gelet worden dat er geen kieren bij de ramen en deuren zijn. Je zou hierdoor veel energie kunnen verliezen.

Verlichting

Bij een uitbouw moet je zeker goed letten op de lichtinval. Door veel ramen krijg je veel natuurlijk licht binnen, zodat je dus minder de kunstmatige verlichting aan moet doen. Indien je aanbouw aan de zuidzijde wordt gebouwd, is het verstandig om gebruik te maken van veel grote ramen. Je profiteert dan optimaal van het zonlicht. Ligt de uitbouw op het noorden dan moet je zorgen dat je niet te veel warmte verliest. Dan moet je kiezen voor kleine ramen.

Je kunt ook gaan bekijken of je een of meerdere lichtkoepels of lichtstraten gaat gebruiken. Hierdoor kun je gebruik maken van veel natuurlijk licht. De aansluiting op het dak moet perfect in orde zijn, omdat je anders veel warmte verliest.

De lampen voor de verlichting moeten led’s zijn. Een ledlamp verbruikt 85% minder energie dan een gloeilamp en zal 75% minder energie verbruiken dan een halogeenlamp. Tegenwoordig heb je ledlampen in alle soorten, tinten en maten.