Lekkages opmerken en opsporen

Het is niet altijd eenvoudig om een lekkage binnenshuis op te sporen. Het kan zelfs zo zijn dat lekkages jarenlang onopgemerkt blijven, omdat het simpelweg niet duidelijk is dat er ergens een lekkage bevindt.

Een aantal vervelende gevolgen van lekkages zijn bijvoorbeeld een hogere waterrekening dan verwacht, interieurschade, schimmels en andere vochtproblemen. Met behulp van lekdetectie kunnen lekkages worden opgespoord en schades kunnen worden geminimaliseerd.

Hoe gaat een specialist te werk?

Omdat lekkages soms niet eenvoudig zijn op te sporen, maakt een specialist gebruik van speciale apparatuur waarmee hij lekkages op kan sporen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een infraroodcamera kan de specialist warmteverschillen detecteren in vloeren of muren. Als dan een waterleiding ergens water lekt, geeft dit warmteverschil ten opzichte van de rest van de omgeving. Dit zal waarneembaar zijn door de infraroodcamera. Op deze manier kan ook de exacte locatie van het probleem worden vastgesteld, waardoor de schade aan de vloer of muur beperkt blijft. Naast deze methode kan er ook gebruik gemaakt worden van ultrasone detectie, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven om de locatie van de lekkage vast te stellen.

Wacht niet repareren van je lekkage!

Het is verstandig om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen indien je vermoedt dat je ergens een lekkage hebt. Des te meer tijd er overheen gaat, des te groter worden de kosten om de boel te laten repareren. Uiteraard zijn sommige kleine dingen zelf te repareren, zoals een kraan die wat druppelt of een afvoer die lekt. Echter een lek die verborgen zit is alleen te vinden en te repareren met professioneel materiaal en iemand die over de juiste ervaring beschikt.

Welke kosten zijn verbonden aan zo’n lekdetecties?

Bij een grondige inspectie neemt een lekdetecties al snel een aantal uur in beslag. Alle afvoerbuizen moeten bijvoorbeeld getest worden en elke toevoerleiding moet worden nagekeken. Voor een dergelijke grondige detectie moet je ongeveer rekenen op zo’n 300 tot 400 euro, inclusief een rapport en advies wat het aanpakken van de herstellingen betreft.
Deze kosten wegen echter niet op tegen de schade die een lekkage zou kunnen veroorzaken.