Lassen, hoe gaat dit in zijn werking?

Lassen is niks anders dan twee materialen aan elkaar verbinden doormiddel van warmte en een bepaalde druk. Het wordt eigenlijk altijd toegepast bij werktuigbouw en metaalbewerking. In dit artikel ga ik de werking van lassen uitleggen, wat vertellen over wat er nodig bij lassen en daarnaast ook nog wat over de verschillende processen er zijn.

Verschillende lasprocessen die er zijn

Om te beginnen is er het TIG lassen. Dit is een proces wat met de hand wordt uitgevoerd. Het is een proces waar enige ervaring wel voor vereist is. Met dit soort lassen is de mogelijkheid tot een erg hoge kwaliteit van lassen. Het wordt vooral gebruikt bij rvs en aluminium.

De tweede manier van lassen is het MIG/MAG-lasproces. Het zijn wel twee verschillende soorten maar lijken enorm veel op elkaar. Het verschil tussen de twee processen is alleen het gebruikte gas. Dit proces wordt ook vaak gebruikt bij rvs en aluminium en kan ook goed geautomatiseerd worden. Dat is voor bedrijven een erg groot voordeel natuurlijk!

De volgende is poederlassen. Het is een proces wat erg snel is, makkelijk en ook productief. Het is goed te automatiseren en ook nog is heel veilig. Het enige nadeel is dat er maar een bepaald aantal houdingen beschikbaar omdat anders het poeder niet blijft liggen en dan wordt het niet veilig.

De laatste is BMBE lassen. Het is minder rendabel dan MAG lassen. Het is niet te automatiseren en het wordt ook wel booglassen, beklede elektrode of elektrisch lassen genoemd.

lassen

Weet jij hoe lassen in zijn werk gaat?

Hoe gaat lassen in zijn werking?

Het lassen gaat als volgt, de twee materialen moeten op elkaar worden gelast met warmte. De warmte komt door verbranding van gassen. Er komt dan een lasdraad tussen om de twee componenten aan elkaar vast te maken. Dit zorgt dan voor een erg krachtige constructie.

Er zijn veel verschillende posities bij het lassen. De namen zijn bijvoorbeeld PD, PG, PC, PE, PH, PJ, PK, H-L045 en J-L045. Dit heeft te maken met de manier hoe u gaat lassen. Zo kunt u de hoeklas op verschillende manieren houden en de V-las op verschillende manier toepassen. Bekijk per project of object wat u gaat lassen welke manier het beste resultaat zal hebben.

Als bedrijf raad ik u het ten zeerste aan om een certificaat te halen waardoor u gecertificeerd kunt lassen. Dit geeft u natuurlijk wat meer geloofwaardigheid en het kan ook een goed argument zijn om juist het lassen bij u uit te besteden. U moet personeel en materiaal hebben wat gecertificeerd is maar ook materiaal wat navolgbaar is.

Bekijk alle mogelijkheden bij ons op de website. Bij eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u ook natuurlijk altijd even contact opnemen. Wij zullen dan samen op zoek gaan naar het passende antwoord voor u!