Kamer en suite

Kamers en suite is een begrip dat afkomstig is van de Engelsen. Hiermee wordt bedoeld: twee of drie kamers die aan elkaar aansluiten door middel van dubbele deuren. Dit zijn meestal schuifdeuren met grote glaspartijen. Links en rechts van de deuren zijn kasten geïnstalleerd en de deuren schuiven achter de kasten door.

Voor welke kamers is dit ideaal?

In de leefruimten wordt het principe ‘en suite’ vaak toegepast tussen de voorkamer, de middelste kamer en de achterkamer. Zo krijg je het idee dat de kamers van je woning van voor tot achter helemaal doorlopen. Ook de slaapkamer en de badkamer worden vaak verbonden door een ‘en suite’ systeem. Dit geldt vooral voor een tweede badkamer, meestal aan de ‘master bedroom’ (om het op z’n Engels te zeggen) verbonden. Zo krijg je een privé-badkamer.

Hoe kun je een kamer en suite installeren?

Bij nieuwbouw is het natuurlijk geen probleem om kamers en suite te organiseren. Je voorziet dit op het plan van je huis. De uitvoering komt dan vanzelf. Als je een oud huis wilt verbouwen en je wilt kamers en suite installeren, dan is het meestal ook wel mogelijk. Oude huizen bestonden vaak uit drie kamers: de achterste kamer (keuken), de middelste kamer (leefruimte) en de voorste kamer (de ‘zondagse’ kamer). Tussen de voorste en middelste kamer was er vaak al een dubbele deur geïnstalleerd. In sjieke huizen konden de panelen naast de deuren ook nog wel eens volledig opengevouwen worden. Zo kreeg je een groot salon voor feesten bijvoorbeeld. Tussen de voorste en middelste kamer kun je perfect, met een paar aanpassingen, een nieuwe versie van ‘en suite’ installeren. Je plaatst schuifdeuren met grote glasoppervlakken. En je voorziet kasten of rekken naast de deuren.

Kamer en suite

Een kamer en suite creëert een luxe sfeer

De achterbouw openwerken

Wil je tussen de middelste kamer en de achterste kamer een ‘en suite’, dan moet je waarschijnlijk een muur uitslaan. Toch is dit het overwegen waard. Je huis krijgt een meerwaarde als je grotere kamers hebt. Er zal een draagbalk moeten gestoken worden. En dan kun je je ‘en suite’ bouwen, idem als hierboven: schuifdeuren met glas en links en rechts van de deuren komen rekken of kasten.

Tussen slaapkamer en badkamer

Misschien heb je naast je slaapkamer wel een berghok of een lege kamer. Dit is ideaal om een badkamer en suite te maken. Het vergt natuurlijk heel wat werk om een nieuwe badkamer te installeren. Maar ook dit is echt de moeite. Je zult snel merken dat je eigen badkamer een luxe en vooral een plezier is. Heb je een heel grote slaapkamer? Dan kun je bijvoorbeeld een deel van de slaapkamer ombouwen tot een badkamer. Met een grote glazen wand tussen de twee kamers krijg je een groot ruimtegevoel.

En suite: een rijkelijke uitstraling

We mogen tot slot gerust zeggen dat kamers en suite een luxe uitstraling geven aan je huis. Het is een meerwaarde waar heel wat hedendaagse mensen tegenwoordig voor kiezen. Niet aarzelen, gewoon doen dus!