Gevelrenovatie, hoe doe ik dit zelf?

Een gevel renoveren lijkt misschien veel werk, maar in de meeste gevallen is het prima zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van nieuwe voegen. Het aanbrengen van nieuwe voegen is een klein klusje, mits u weet wat u moet doen en wat u nodig hebt.

Benodigdheden voor gevelvoegen

Staalborstel
Zachte borstel
Truweel
Mortelkuip
Voegmortel
Metselmortel
Plat en halfrond voegijzer
Mortelbord
Zuuroplossing
Hamer
Beitel
Krabber
Slijpschijf
Doekjes
Tuinslang
Handschoenen
Oogbescherming
Vochtwerend middel

Stappenplan gevelvoegen

1. Onderzoek in welke staat uw muur is. Vervang ernstig beschadigde stenen.
2. Als u geluk heeft kunt u met een krabber de voegen tot ongeveer 2 cm diepte openen. Lukt dit niet met een krabber, kunt u een hamer en beitel gebruiken. Indien nodig is de slijpschijf ook een oplossing. Verwijder alle niet hechtende delen.
3. Stap 2 is niet nodig bij nieuwbouwwoningen als het metselwerk goed is uitgevoerd.
4. Verwijder met een borstel alle stof van de gevelstenen.
5. Maak de muur goed nat, met de tuinslang. Zorg ervoor dat alle onzuiverheden weg zijn.
6. Gebruik indien nodig een zoutzuur oplossing met water om de muren schoon te maken. Breng het aan op een vochtige muur en spoel na paar minuten weg met water. Bescherm wel handen en ogen.
7. Maak de voegmortel door de ingrediënten in de mortelkuip te mengen volgens de beschrijving van de fabrikant. Zorg voor een plakkerig pasta-achtig mengsel dat wel korrelig aanvoelt. Maak niet teveel en controleer of het goed is door het in de hand tot een balletje op te rollen, zonder dat er water uitloopt.
8. Doe de voegmortel op het mortelbord en hou dit bord mooi horizontaal tegen de muur.
9. Vul de uitgeholde voegen met een voegijzer tot u de gewenste vorm bekomt.
10. Vul de verticale voegen met uw hand op.
11. Geef de verticale voegen na het opvullen vorm met het voegijzer.
12. Verwijder de mortelresten met een zachte borstel van de muur.
13. Hou de komende dagen uw gevel af en toe goed vochtig met bijvoorbeeld de tuinslang. De gevel mag niet te snep opdrogen!
14. Breng na 8 tot 15 dagen eventueel een vochtwerend middel aan.

Tips

Het is belangrijk om tussen het metselen en voegen een aantal dagen te houden, zodat het huis kan ademhalen. Minstens 15 dagen moeten er tussen het metselen en de voegen aanbrengen zitten. Dit zorgt voor een minder vochtige gevel. Ook is het handig om droog zand bij de samenstelling van voegspecie te doen, zodat de droge menging makkelijker wordt.

Gevelvervuiling

Heeft u alleen vervuiling dat u aangepakt wilt hebben? Een groot deel van de vervuiling kunt u met een borstel van de gevel afborstelen. Dit levert geen ernstige schade op. Een nadere oplossing is om uw woning met zandstralen te behandelen. Dit kunt u echter beter door een specialist laten doen, aangezien dit wel voor beschadigingen kan zorgen. Besluit u om dit toch zelf te doen, huur dan de juiste benodigdheden bij een gevelspecialist.

Bron: ARG Gevelreiniging