Een vloer bepaalt de uitstraling van je huis

Wanneer je een huiskamer binnenkomt, is een vloer in belangrijke mate bepalend voor de uitstraling van de kamer. De vloeren in huis hebben in de loop der jaren heel wat veranderingen doorgemaakt. In het begin werden er in een huis plavuizen gebruikt. Dat deed erg koud aan en daarom werd er gezocht naar een andere manier om de vloer te bedekken. In het algemeen werd er na de plavuizen zeil gebruikt. Ook wordt dit tegenwoordig weer toegepast, maar nu heeft het een veel betere kwaliteit dan het zeil van vroeger. De patronen van het zeil van nu zijn, indien je een houtmotief gebruikt bijna niet meer van echt hout te onderscheiden. Daarna werd er hoofdzakelijk vloerbedekking gebruikt dat warmer aan doet. Een nadeel van vloerbedekking is dat het gemakkelijk vuil kan worden. Indien er een vloeistof op wordt gemorst, moet dat snel worden gereinigd. Wanneer je de vlek er zelf niet meer uit kunt halen, moet je een specialist in de arm nemen. Daarom werden er daarna weer vaak tegels toegepast waarop dan weer wel een vloerkleed werd gelegd.

Houten vloer

Omdat men het nadeel van het vuil worden niet meer wilde hebben gebruikte men een andere vloer met een warme uitsraling, namelijk hout. Massief houten vloeren zijn zeer mooi, maar wel kostbaar. Ze zijn in principe zelf te leggen, maar je moet je daarbij wel aan een paar belangrijke regels houden. Zo moet je voldoende ruimte houden bij een muur en andere obstakels die eventueel uit de vloer komen. De houten vloer moet, indien hij warm wordt, kunnen uitzetten. Een houten vloer van massief eiken planken is mooi maar zeer kostbaar. Daarom wordt er vaak een alternatief toegepast. Hierbij kun je denken aan laminaat wat de laatste ook sterk verbeterd is. Indien er gekozen wordt voor een goede laminaatsoort kun je het vaak niet van een echte houten vloer onderscheiden. Op dergelijke vloeren wordt nog vaak een vloerkleed gelegd, zodat het nog warmer aandoet. Neem een goede laminaatsoort met een sterke toplaag. Hierdoor voorkom je dat er gemakkelijk krassen in het laminaat kunnen komen.

Vloeren

Een mooie vloer geeft je huis een geweldige uitstraling.

Gietvloeren

Tegenwoordig worden er vaak gietvloeren gelegd. De voordelen zijn zeer groot en omdat er zo veel verschillende soorten kleuren zijn, kunnen ze in elk interieur toegepast worden. In principe kan iedereen een gietvloer leggen. Hij kan gemakkelijk over een bestaande vloer worden gelegd. Je giet de vloeibare toestand van de gietvloer over de bestaande vloer. Wanneer je dat gedaan hebt, ga je het vloeibare materiaal goed verdelen met een rol-gietkam. Zodra dat klaar is, ga je hem narollen met een prikrol. Daarna hoef je er niets meer aan te doen. Je laat hem drogen en je hebt dan een prachtige vloer. Een dergelijke vloer is goedkoop, omdat je hem gemakkelijk zelf kunt leggen. Je moet alleen het materiaal aanschaffen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een gietvloer.
Een betonnen gietvloer wordt vaak gebruikt in grote fabriekshallen, maar ook in bijvoorbeeld kantoren, woon en slaapkamers. Wanneer de vloer is gedroogd, wordt hij meerdere malen gepolijst. Als dat allemaal gebeurd is, wordt er een 2-componenten PU laag op aangebracht. Een gietvloer heeft een stoer uiterlijk en heeft geen naden. Hij is antiallergisch, chemisch bestendig en slijtvast.

Ook worden er kunststof gietvloeren gebruikt. Er wordt vaak epoxy of polyurethaan toegepast. Ze zijn hygiënisch en worden daarom vaak in kantoren en laboratoriums gebruikt. Ze zijn elastisch en worden vaak toegepast op een kinderkamer, omdat ze niet koud aanvoelen. Ook wanneer er huisdieren zijn, worden ze voor het gemak vaak gebruikt, omdat ze gemakkelijk schoon te houden zijn.