Vanaf april kruipen de eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes. In een lange rij gaan ze ‘s nachts op zoek naar jonge eikenbladeren bovenin de boom om hun buikjes rond te eten. Vervolgens houden ze zich overdag gezamenlijk schuil in nest spinsels in de oksels van de boom. Deze spinsels zien we elk jaar in de maanden mei en juni weer volop hangen en vormen een gevaar voor onze gezondheid. Jeuk, rode ogen en verkoudheidsklachten zijn slechts enkele gevolgen van de eikenprocessierups. Elk jaar lijkt het aantal te groeien en inmiddels kunnen we zeker spreken over een ware plaag. Ook in Drenthe is dit zeker het geval.
De opkomst van de eikenprocessierups
Waar we zo’n 30 jaar geleden nog nooit gehoord hadden van de eikenprocessierups, is dat anno 2020 zeker wel anders. Iedereen kent de rups en probeert deze zoveel mogelijk te vermijden. Vóór de jaren ‘80 kwam de eikenprocessierups ook slechts sporadisch voor in ons land. 10 jaar later maakte de meest zuidelijke provincies kennis met de rups en elk jaar breidde de populatie zich steeds meer uit, waarbij de rupsen in 2010 ook in Drenthe naamsbekendheid wist te maken.De stijgende temperaturen, de zachte winters en de droge, hete zomers hebben de groei zeker gestimuleerd. Een kleine 10 jaar later kunnen we dan ook zeker spreken van een ware plaag.
De gevolgen van de processierups
De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast. Zowel mens als dier kan klachten krijgen wanneer ze in aanraking zijn geweest met deze rups. In de maanden mei en juni ontwikkelen de eikenprocessierupsen namelijk giftige brandhaartjes als verdedigingsmechanisme. Bij gevaar laten ze de haartjes los en bij contact wordt er een gif afgegeven door deze haartjes. Dit gif zorgt voor de klachten. Mensen kunnen bij contact met de huid last van vervelende jeuk, huiduitslag en rode bultjes krijgen. Komen de brandhaartjes in de luchtwegen terecht, dan zijn hoesten, loopneuzen, kriebel in de keel en kortademigheid het gevolg. Daarnaast kunnen de brandhaartjes ook in je ogen terecht komen. Rode, gezwollen ogen en irritatie is daarvan het gevolg. Ook dieren, zoals honden, katten en paarden, kunnen last krijgen van de processierups. Ga bij langdurige klachten altijd even langs de arts.
Eikenprocessierups bestrijden
Al in een vroeg stadium kan de eikenprocessierups bestreden worden. Met preventieve bestrijding worden de jonge rupsen gedood, voordat ze een gevaar vormen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Het biologische middel is namelijk niet selectief en doodt ook andere rupsen. In dat geval zal er gewacht moeten worden met de eikenprocessierups bestrijden in Drenthe tot de nestspinsels goed zichtbaar zijn. Deze worden bij de bestrijding namelijk samen met de rupsen weggezogen en verzameld in een grote tank. De inhoud van de tank wordt vervolgens elders in het land vernietigd en de bomen zijn weer rupsvrij.