5 tips voor een uitbouw

Wordt je huis te klein en is verhuizen geen optie? Met een uitbouw creëer je niet alleen extra ruimte. Je haalt meer daglicht naar binnen en versterkt het ruimtegevoel op een vrij makkelijke manier. Overweeg je om een uitbouw aan je woning te laten plaatsen? Het idee van een ruime woonkeuken en een riante woonkamer is aantrekkelijk. Verbouwingen aan een woning zijn doorgaans verbonden aan wet- en regelgeving. Vijf tips voor een uitbouw woning die je direct inzicht geven in de formaten, vormen en stijlen.

Tip 1: Informatie en vergunningen

Bouwvergunningen verschillen per gemeente. Loop eens binnen bij de gemeente waar je woonplaats onder valt en laat je voorlichten over het vergunningenbeleid. Vraag naar de eisen waar je aan moet voldoen. In de meeste gevallen zal een bouwtekening ingediend moeten worden. Begin niet met verbouwen tot de vergunning is verleend.

Tip 2: Constructie en materialen

Nederlandse woningen worden regelmatig van een aanbouw voorzien. Veel van deze ruimte scheppende vergrotingen hebben dezelfde uitstraling. Door met een architect te overleggen krijg je meer inzicht in hetgeen mogelijk is met een aanbouw. Van een schitterende glazenconstructie tot het verwijderen van een gedeelte van de achtergevel zodat je weinig belemmering hebt. Een uitbouw aan je woning schept vaak een meerwaarde bij een eventuele verkoop.

5 tips voor een uitbouw woning

Overleg met een architect over hetgeen dat mogelijk is met een aanbouw

Tip 3: Binnen en buiten

Woonruimte kan nog groter lijken door het binnen- en buitengedeelte vrijwel naadloos in elkaar over te laten lopen. Let daarom op de overgang van je keuken of woonkamer naar de tuin. Zeker als je graag buiten bent kun je op deze manier extra lang genieten van die mooie zomeravond of warme herfstdag.

Tip 4: Doen of laten doen

Als je handig bent kun je vaak veel doen. Wordt het een ingrijpende verbouwing aan de gevel van je woning? Overweeg dan om een professioneel bedrijf in te huren. Bouwbedrijven hebben ervaring met (ver)bouwen en weten hoe je aanbouw op de beste manier geplaatst kan worden.

Tip 5: Vergelijk prijzen

Vraag bij een aantal aannemers een offerte voor de gewenste aanbouw. Vergelijk zowel de tarieven als de voorwaarden met elkaar. Je kunt hiermee diverse voordelen behalen. Belangrijk hierbij is om te letten op de genoemde oplevertermijn.