Een duurzame woning

De discussie over klimaatverandering houdt de gemoederen momenteel behoorlijk bezig. Het besef dat wij niet meer ongecontroleerd en onbeperkt fossiele brandstoffen kunnen gebruiken begint langzaamaan door te dringen. Ook overheden spelen hierop in. In Nederland is het gebruik van gas voor nieuwbouwwoningen binnenkort verboden en binnen tien jaar zal er een verbod komen op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Hierdoor brengen steeds meer automerken elektrische auto’s uit en nog vele andere merken op allerlei vlak zijn bezig om zo duurzaam mogelijk producten op de markt te brengen. Het is heel mooi dat de maatschappij wakker wordt en nieuwe en duurzame middelen gebruikt, maar als individu kun je er natuurlijk ook wat aan doen. Uiteindelijk moet het in het klein beginnen. Zo kan je bijvoorbeeld je woning zo duurzaam mogelijk proberen te maken, zodat je niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk bezig bent, maar in veel gevallen ook nog geld kunt besparen.

Isolatie

Het belangrijkste om je woning duurzaam te maken is de isolatie. Met een goede isolatie en ook ventilatie, kan je bij koud weer de warmte in je huis bewaren en bij warm weer de hitte uit je woning verdrijven. Tevens kan je met een goede isolatie soms wel tot honderden euro’s per jaar besparen. Bekijk eerst of de muren, de vloeren en je dak nog voldoen aan de isolatie eisen en laat het desnoods extra of beter isoleren. Kijk vooral ook naar je kozijnen. Als je houten kozijnen hebt, kun je die beter vervangen door kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen gaan namelijk zeker 50 jaar mee en zijn zeer duurzaam. Uiteraard moet je ook naar het gebruikte glas kijken. HR+ glas is niet meer voldoende, het moet HR++ glas zijn. Dit is een extra isolerend glas, wat tegenwoordig standaard is in de nieuwbouwwereld.

Een duurzame woning

Een duurzame woning krijgen kan al gemakkelijk

De cv ketel

Een geiser kan tegenwoordig niet meer. Dit is duur, verbruikt veel energie en er zijn ook nog gezondheidsrisico’s. Je moet dus over op een cv ketel. De oudere VR (verbeterd rendement) ketels voldoen ook niet meer aan de huidige eisen en zijn inmiddels verboden. Het meest zuinig en milieuvriendelijk is een hoogrendement (HR) ketel. Deze ketel zet veel meer energie om in nuttige warmte dan een VR ketel en zijn, vooral met de juiste rookgasafvoer ook veel veiliger. Let er wel op dat je niet een te grote HR ketel aanschaft, want dan is het niet meer zo voordelig. Hij moet bij de grootte van je huis passen.

Zonnepanelen

Hoewel je tegenwoordig geen subsidie meer krijgt op het plaatsen van zonnepanelen, is het nog steeds absoluut de moeite waard. De prijs daalt behoorlijk, dus des te sneller heb je je investering terugverdiend. Ga er in de regel vanuit dat je je zonnepanelen in circa 6 tot 8 jaar terug hebt verdiend. Zonnepanelen zelf kunnen wel 20 tot 25 jaar mee. Met zonnepanelen kan je dus (deels) zelfvoorzienend worden, is volledige schone energie en scheelt enorm op je energierekening.

Slimme thermostaat

Inzicht in je energieverbruik is uitermate belangrijk. Daarmee kan een slimme thermostaat helpen. Deze thermostaat geeft je alle informatie over je verbruik, zodat je tijdig instellingen kunt aanpassen. Daarnaast is hij ook nog heel handig, doordat het op afstand bestuurbaar is.